انواع سقف در سازه ها

به طور کلی دال به اعضای سازه ای اطلاق می گردد که ضخامت آن در مقایسه با دو بعد دیگر آن کوچک بوده و برای انتقال بار در بام ، کف های ساختمانی و پی ها به کار برده می شود. این عضو وظیفه انتقال بارهای ثقلی به تکیه گاه ها را دارا می باشند. از دال ها برای پوشش کف در ساختمان های مسکونی، تجاری، اداری، پارکینگ ها، عرشه پل ها و ساختمان های خاص به طور وسیعی استفاده می شود. در این مقاله به بررسی انواع سقف‌ها و عملکرد سازه‌ای آن‌ها پرداخته شده است.

فهرست مطالب

تعریف دال

دال ها اعضای خمشی صفحه ای هستند که از بتن و میلگرد تشکیل شده اند. نسبت ضخامت این اعضا نسبت به طول و عرض آن ها بسیار ناچیز است. وظیفه اصلی این اعضا تحمل بارهای قائم و انتقال نیروهای جانبی به سیستم های بابر جانبی سازه می باشد.

دال ها با توجه به عملکرد خمشی آن ها به دو دسته تقسیم می شود:

  1. دال های یک طرفه
  2. دال های دوطرفه

دال های یک طرفه

اینگونه دال ها توزیع بارشان در یک جهت می باشد به طوری که در دو وجه دارای تکیه گاه بوده و بار بر روی آن ها پخش می گردد. در دال های یک طرفه عموما نسبت طول به عرض دهانه بیشتر از 2 می باشد.

توجه گردد در صورتی که دال در هر چهار وجه دارای تکیه گاه باشد اما همچنان نسبت طول به عرض دهانه بیشتر از 2 باشد نیز عملکرد آن یک طرفه می باشد.

دال های دوطرفه

در اینگونه دالها توزیع بار در دوجهت صورت می گیرد به طوری که در هر چهار وجه دال دارای تکیه گاه می باشد. در اینگونه دال ها نسبت طول به عرض دال معمولا کوچک تر از 2 می باشد.

انواع سقف های با عملکرد یک طرفه

  1. تیرچه بلوک
  2. طاق ضربی
  3. کامپوزیت
  4. عرشه فولادی
  5. وافل یک طرفه
  6. تیرچه پیش تنیده

سقف تیرچه بلوک

سقف های تیرچه بلوک به طورکلی به دو دسته کلی سقف های با تیرچه های بتنی و سقف های با تیرچه های فولادی با جان باز تقسیم بندی می شوند. حال آنکه هر یک از این نوع سقف ها به لحاظ جزییات اجرایی و نیز نوع بلوک مصرفی تنوع دارند (مانند سقف های با بلوک بتنی، بلوک سفالی،بلوک پلی استایرن و …).

مهم ترین مزایای سقف های تیرچه بلوک

  1. به علت استفاده از بلوک های پرکننده و حذف بتن منطقه کششی، در مصرف بتن صرفه جویی قابل توجهی می شود.
  2. به دلیل کاهش فضای بتنی با استفاده از بلوک ها در منطقه کششی، از مصرف آرماتور های فولادی کاسته می شود که این امر به لحاظ اقتصادی بسیار مناسب است.
  3. به علت توليد صنعتي تيرچه و بلوك در كارخانه، كيفيت مناسب تري حاصل شده و نيروي انساني كمتري مورد نياز است.
  4. به علت پيش ساخته بودن تيرچه و بلوك، نصب سقف بسيار سريع و آسان بوده و به كارگران متخصص كه براي قالب بندي و آرماتوربندي سقفهاي بتن آرمه استخدام مي شوند، نيازي نيست.
  1. قالب بندي زير سقف، تنها به شمع بندي و نصب چهارتراش در فواصل معين، جهت تأمين تكيه گاه هاي موقت تيرچه ها، محدود مي شود.
  2. از نقطه نظر اجرايي، به كارگيري سقف هاي تيرچه و بلوك سرعت عمل بيشتري را موجب خواهد شد و به كارهاي پرهزينه و وقت گير كارگاهي نيازي نيست.
  1. در سقفهاي تيرچه و بلوك، بتن ريزي به طور يكپارچه انجام مي شود و بتن كمتري نسبت به سقف هاي بتن آرمه متداول مورد نياز است. به عنوان مثال براي سقف بتني متداول با ضخامت 14 سانتيمتر، 14 /0 مترمكعب بتن در هر مترمربع مورد نياز است كه در سقف تيرچه و بلوك، اين مقدار به حدود متوسط 06/0 متر مکعب کاهش می یابد.
  2. بلوكهاي پرکننده در سقف هاي تيرچه و بلوك به عنوان عايق حرارتي عمل مي كنند.
  3. به دليل توليد تيرچه ها در كارخانه و پيش ساخته بودن آنها، كنترل دقيق بر مقدار بتن پوششي روي آرماتورهاي كششي انجام مي شود.
  4. به علت مسطح بودن زير سقف (در مقايسه با ساير سقف ها نظير طاق ضربي)، ضخامت نازك كاري به حداقل مي رسد و در نتيجه بار مرده سقف كاهش مي يابد.
  1. به دليل يكنواختي سطح بالاي سقف، براي كفسازي به ملات كمتري نياز است.

سقف طاق ضربی

این نوع سقف از قدیمی ترین سیستم های سازه ای در ساختمان ها محسوب می شود که از دیرباز مورد استفاده قرار گرفته اما امروزه به دلیل عملکرد ضعیف در برابر بارهای جانبی کمتر مورد استفاده قرار می گیرد. سقف‌های طاق ضربی به دلیل نحوه اتصال ضعیف به دیوارهای بنایی و صلبیت کم، عملکرد بسیار ضعیفی در برابر زلزله دارند، و همین امر باعث می‌شود که در ساختمان‌های جدید کمتر مورد استفاده قرار گیرند.

مهم ترین مزایای سقف های طاق ضربی

  1. سرعت اجرا بالا
  2. معماری سنتی و زیبایی نمای آن
  3. عدم نیاز به نیروی انسانی متخصص
  4. هزینه اجرا پایین
  5. امکان ایجاد تغیرات در نازک کاری پس از اجرا آن

مهم ترین معایب سقف های طاق ضربی

  1. لرزش زیاد
  2. صلبیت کم سقف
  3. بار مرده زیاد سقف
  4. اتصال نامناسب سقف و دیوار در ساختمان های بنایی

سقف کامپوزیت

این نوع سقف ها از ترکیب فولاد و بتن ساخته شده و به سقف های مرکب یا مختلط شهرت دارند که به طور همزمان از عملکرد هر دو مصالح استفاده می شود. در این نوع از سقف ها جهت ایجاد یکپارچگی بین فولاد و بتن و جلوگیری از لغزش این دو بر روی یکدیگر از برشگیرهایی از نوع گل میخ یا ناودانی به صورت زیر استفاده می گردد.

برشگیر از نوع گل میخ

گل میخ نوعی اتصال از جنس آلیاژ آهن و کربن است که بیشتر وظیفه اتصال سقف های عرشه فولادی به بتن را دارا می باشد که در ادامه راجع به این نوع سقف بیشتر می آموزیم. در واقع کار اصلی گل میخ انتقال نیروی برشی بین فولاد و بتن و ایجاد عملکرد مختلط می باشد.

برشگیر از نوع ناودانی

برشگیر از نوع ناودانی بیشتر در سقف های کامپوزیت اجرا می گردد که از طریق جوشکاری به سازه های فولادی متصل می شود و به یکپارچگی بیشتر بتن و تیرهای فولادی کمک بسزایی می کند. جوشکاری این نوع برشگیرها نسبت به گل میخ به زمان بیشتری نیاز دارد که می توان از معایب این نوع برشگیر هم محسوب گردد.

مهم ترین مزایای سقف های کامپوزیت

  1. کاهش میزان وزن فولاد
  2. افزایش سختی خمشی مقاطع فولادی در عملکرد مختلط
  3. استفاده همزمان از ظرفیت فشاری بتن و کششی فولاد در مقطع
  4. کاهش ارتفاع تیرها

سقف عرشه فولادی

سقف عرشه فولادی جزء سقف های مختلط محسوب شده که از ورق های فولادی شکل داده شده یا کنگره دار تشکیل یافته است. این نوع سقف از چهار جز اصلی ورق های گالوانیزه، گل میخ به عنوان برشگیر ،آرماتور و بتن تشکیل می یابد.

مهم ترین مزایای سقف های عرشه فولادی

  1. کاهش بار مرده نسبت به سقف های تیرچه بلوک و کامپوزیت
  2. سرعت اجرا بالا
  3. قابلیت دپوی مصالح و تردد قبل از بتن ریزی
  4. عدم نیاز به میلگرد های کششی و فشاری
  5. کاهش مصرف بتن در سازه
  6. عدم نیاز به قالب بندی
  7. مقاوم در برابر آتش سوزی
  8. می توان کلیه عملیات اجرا تاسیسات مکانیکی و الکتریکی و به تبع آن، سقف های کاذب ساختمان را پیش از بتن ریزی انجام داد.

مهم ترین معایب از سقف های عرشه فولادی

  1. استفاده از آن در سازه های بتنی بسیار سخت و دشوار است
  2. لرزش زیاد
  3. خوردگی فولادهای مصرفی

سقف وافل یک طرفه

سقف های وافل یک طرفه جز دال های یک طرفه محسوب شده که بار را در یک جهت توزیع می کنند به طوری که در دو وجه دارای تکیه گاه می باشند. به لحاظ عملکردی شبیه به سقف های تیرچه یونولیت می باشد با این تفاوت که قالب های وافل پس از بتن ریزی خارج می شوند.

در این نوع سقف ها حداکثر طول دهانه مجاز قابل اجرا 9 متر می باشد.

مهم ترین مزایای سقف های وافل یک طرفه

  1. کاهش حجم بتن مصرفی در سقف
  2. امکان اجرا بر روی اسکلت بتنی و فلزی
  3. مقاوم در برابر آتش سوزی
  4. مقاوم در برابر لرزش
  5. امکان استفاده دوباره از قالب ها در پروژه های دیگر

مهم ترین معایب سقف های وافل یک طرفه

  1. هزینه زیر سازی و اجرای سقف کاذب مانند کناف به سقف اضافه می گردد.
  2. نیازمند نیروی متخصص برای اجرا می باشد و به تبع دستمزد اجرای آن نسبت به سقف تیرچه بلوک بالاتر است.
  3. چون فضای زیر وافل خالی می باشد در صورت عدم استفاده از کناف عایق صدا نمی باشد.

سقف تیرچه پیش تنیده

روش پیش تنیدگی یا  pre-stressing که به معنای ایجاد تنش های ثابت دائمی در عضو بتنی به روش های از پیش تعیین شده است، انجام می گیرد و سعی بر این دارد که قسمتی از بار های وارد بر عضو به وسیله این تنش های داخلی خنثی گردد.

پیش تنیدگی در بتن به دو روش زیر صورت می گیرد:

  1. روش پیش کشیدگی: در این روش ابتدا فولاد پیش تنیدگی کشیده شده و سپس بتن در تماس با آرماتور ها ریخته می شود. بعد از گرفتن بتن و کسب حداقل مقاومت لازم مفتول ها از جک جدا و نیروی پیش تنیدگی به بتن اعمال می شود.
  2. روش پس کشیدگی: در این روش با پیش بینی فضای عبور کابل ها، که اصطلاحا غلاف نامیده می شود، بتن ریزی انجام و بعد از کسب حداقل مقاومت لازم، فولاد پیش تنیدگی کشیده و مهار شده و بدین ترتیب نیروی پیش تنیدگی بر بتن سخت شده اعمال می شود.

حال بر این اساس تیرچه های پیش تنیده بر اساس اطلاعات پروژه و طول دهانه مورد نظر در متراژ های مختلف تولید می شود . بدیهی است که برای اجرا تیرچه بتنی پیش ساخته از روش پیش تنیده پیش کشیده استفاده می شود.

حداکثر طول دهانه قابل اجرا در این نوع سقف ها 12 متر ( با سربار مسکونی) می باشد.

مهم ترین مزایای سقف های تیرچه پیش تنیده

  1. کاهش میزان بتن مصرفی سقف به دلیل اینکه جان تیرچه ها از قبل بتن ریزی می شود.
  2. مقاومت بالا تیرچه های پیش تنیده نسبت به تیرچه های فلزی و بتنی
  3. مقاومت بالای تیرچه های پیش تنیده در مقابل بارهای مرده و زنده سبب افزایش عمر مفید ساختمان می گردد.

مهم ترین معایب سقف های تیرچه پیش تنیده

  1. نمی توان از کیفیت ساخت آن و نحوه صحیح اعمال نیرو پیش تنیدگی مطمئن بود.
  2. وزن زیاد تیرچه های پیش تنیده و راحت نبودن حمل و جاگذاری آنها

مقایسه سقف‌های یک طرفه

نوع سقف معایب مزایا
تیرچه بلوک نیاز به شمع‌بندی، لرزش بالا در صورت اجرا نادرست صرفه‌جویی در مصرف بتن، کاهش استفاده از آرماتور، نصب سریع و آسان، عایق حرارتی
طاق ضربی لرزش زیاد، صلبیت کم، وزن مرده زیاد، اتصال ضعیف به دیوارهای بنایی سرعت اجرای بالا، زیبایی سنتی، عدم نیاز به نیروی متخصص، هزینه پایین
کامپوزیت لرزش زیاد، خوردگی فولاد، نیاز به نیروی متخصص برای اجرای مناسب کاهش وزن فولاد، افزایش سختی خمشی، استفاده همزمان از ظرفیت بتن و فولاد، کاهش ارتفاع تیرها
عرشه فولادی خوردگی ورق‌های فولادی، لرزش زیاد، مشکلات اجرا در سازه‌های بتنی سرعت اجرا بالا، کاهش بار مرده، عدم نیاز به قالب‌بندی، مقاوم در برابر آتش‌سوزی
وافل یک طرفه هزینه بالای زیرسازی، نیاز به نیروی متخصص، عایق نبودن صدا در صورت عدم استفاده از کناف حذف مصالح پیش‌ساخته، کاهش مصرف بتن، امکان استفاده مجدد از قالب‌ها، مقاوم در برابر لرزش
تیرچه پیش‌تنیده کیفیت ساخت کنترل‌پذیر نیست، وزن زیاد تیرچه‌ها و دشواری در حمل و نصب مقاومت بالا، کاهش مصرف بتن، افزایش عمر مفید ساختمان

انواع سقف ها با عملکرد دو طرفه

در بخش قبلی دال های یک طرفه را به طور مختصر بررسی کردیم اما حالا نوبت به دال های دوطرفه می رسد. دال های دوطرفه، با عملکرد دال در دو جهت متعامد و با تشکیل لنگر های خمشی قابل مقایسه در دو جهت، بارهای متعامد بر دال به تکیه گاه ها منتقل می گردد. به این ترتیب در دال های دوطرفه میلگردهای خمشی اصلی در دو جهت متعامد قرار می گیرند.

دال های دوطرفه بسته به طول دهانه و شدت بارهای وارده، در انواع مختلفی طراحی و ساخته می شوند که هر مورد از مزایای ویژه ای برخوردارند. در این قسمت مروری بر انواع متداول دال های دوطرفه صورت می گیرد.

انواع سقف ها با عملکرد دوطرفه

  1. دال تخت
  2. دال مشبک یا وافل دو طرفه
  3. اینتل دک
  4. کوبیاکس
  5. یوبوت
  6. مهانیت
  7. کانتراس

 

تعدد سقف های دو طرفه بسیار زیاد می باشد، و ما در این مقاله سعی کرده ایم تا انواع رایج تر آن را در اختیار جامعه مهندسی قرار دهیم.

دال تخت

دال های تخت به سه دسته تقسیم می شوند:

  1. دال تخت بدون کتیبه یا سر ستون: این نوع دال یک نوع دال ساده با ضخامت ثابت است که مستقیما روی ستون ها قرار می گیرد. این نوع دال ها برای پوشش کف در ساختمان های با بار های سبک، نظیر آپارتمان های مسکونی، با دهانه های 4.5 تا 6 متر مناسب می باشد. در طراحی این نوع دال ها کنترل برش در ناحیه اتصال دال به ستون الزامیست و گاها نیازمند تقویت برشی در اطراف ناحیه اتصال به ستون می باشد.
  2. دال تخت با تیر محیطی: در دال های تخت گاهی کنترل خیز در دهانه های کناری ضخامت بیشتری را می طلبد؛ ازین رو در دهانه های کناری از تیرهای لبه ای یا تیرهای محیطی استفاده می گردد.
  3. دال تخت با کتیبه یا سرستون: برای کف ها با بار های سنگین نظیر ساختمان های صنعتی، انبارها و نیز پارکینگ های طبقاتی، به خصوص اگر دهانه ها بزرگ باشند، معمولا برای انتقال بار از دال تخت به ستون به خصوص از نظر کنترل برش مشکلاتی پدید می آید. برای تقویت ظرفیت برشی در اطراف ستون، می توان از کتیبه استفاده نمود. در این حالت ضخامت دال در یک ناحیه محدود، افزایش داده می شود. پهنه ها معمولا در هر طرف معادل یک ششم دهانه از محور ستون امتداد می یابد در حالی که در سایر نواحی و در محدوده وسط دهانه از ضخامت کمتری برای دال استفاده می شود.روش دیگر برای تقویت برشی دال در اطراف ستون استفاده از سرستون است. بدین صورت که اطراف ستون در یک ناحیه نزدیک به زیر دال، به تدریج افزایش می یابد. استفاده از سر ستون معمولا مشکلاتی را از نظر قالب بندی به دنبال دارد. همچنین برای تقویت بهتر ظرفیت برشی دال در اطراف ستون می توان از کتیبه و سرستون به طور توام استفاده نمود.از دال تخت به همراه کتیبه یا سر ستون معمولا در دهانه های 6 تا 9 متر با بار بیش از 5 کیلونیوتن بر متر استفاده می شود.

دال مشبک یا وافل دو طرفه

در دهانه های بزرگ، ضخامت لازم برای دال جهت انتقال بارها به ستون و نیز جهت کنترل خیز در دهانه ی دال، ضخامت نسبتا زیادی دارد و در میانه دهانه که لنگر مثبت ایجاد می شود، مقدار قابل توجهی از ضخامت بتن تحت کشش واقع می شود. بتن تحت کشش در میانه دهانه از نظر سازه ای مفید نبوده و باعث افزایش وزن و افزایش مصرف مصالح می گردد. یک راه حل خوب برای کم کردن وزن و صرفه جویی در مصرف بتن، آن است که دال ضخیم در میانه دهانه را با دال کاملا نازک با برآمدگی هایی در دو جهت متعامد جایگزین کنیم برای این منظور از قالب های وافل که به صورت مشبک و از جنس فلز و یا الیاف شیشه( فایبر گلس) می باشد استفاده می گردد.

دال دوطرفه مشبک برای دهانه های 12 تا 16 متر کاربرد دارد. توجه شود که در دال مشبک در محدوده اطراف ستون معمولا ضخامت کامل دال به صورت توپر اجرا شده و شبکه ها به فضای خارج از محوطه اطراف ستون محدود شده، این مسئله ظرفیت برشی مناسبی را در اطراف ستون ها فراهم می کند.

مهم ترین مزایای سقف های دال مشبک یا وافل دوطرفه

  1. معماری و ظاهر زیبای مشبک
  2. کاهش تعداد ستون های دهانه
  3. تامین پارکینگ بیشتر به دلیل حذف ستون های وسط دهانه
  4. حذف آویز تیرها
  5. ایمنی در برابر حریق و آتش سوزی
  6. کاهش بتن مصرفی
  7. عدم وجود لرزش در سقف
  8. صلبیت بالای سقف
  9. امکان اجرا در انواع سازه های فلزی و بتنی

مهم ترین معایب سقف های دال مشبک یا وافل دوطرفه

  1. هزینه بالای دستمزد و اجرا آن
  2. عدم مقاومت در برای صوت
  3. قالب برداری سخت پس از بتن ریزی
  4. امکان آسیب دیدگی سقف

سقف اینتل دک

اینتل دک روشی نوین در اجرای دال های مشبک دوطرفه بوده که با تشکیل یک مقطع  شکل نامتقارن در تیرچه ها موجب افزایش سختی و مقاومت آنها می شود. از این نوع سقف ها جهت پوشش دهانه های بلند می توان استفاده کرد. قالب اینتل دک به‌عنوان یک قالب ماندگار  مورد استفاده قرار می‌گیرد. این قالب در ساختار سقف باقی می‌ماند و برای هر سقف به تعداد کافی باید تهیه شود. قالب‌های این سقف از دو بخش تشکیل شده‌اند:

بخش بلوک‌های تحتانی: که از بتن سبک الیافی ساخته شده و ابعادی معادل 5×47×47 سانتی‌متر دارند و وزن آن‌ها حدود 6 کیلوگرم است.

بخش بلوک‌های فوقانی: که از پلی‌استایرن منبسط شده تولید شده و ابعاد آن‌ها 60×60 سانتی‌متر با ارتفاع‌های متفاوت است.

برای اجرای سقف اینتل دک ابتدا باید زیرسازی سقف با استفاده از تجهیزات معمول انجام شود. سپس قالب‌بندی کامل زیر سقف صورت می‌گیرد و بلوک‌های تحتانی اینتل دک بر روی سقف قرار گرفته و با استفاده از اسپیسرها ثابت نگه داشته می‌شوند. باید درنظر داشت که قراردادن بلوک‌های تحتانی نیاز به ریسمان کشی دارد تا همه بلوک‌ها در یک راستا قرار گیرند. پس از آن، میلگردهای تیرچه بر روی اسپیسرهای تحتانی قرار داده می‌شوند و بلوک‌های فوقانی اینتل دک که از جنس پلی‌استایرن منبسط شده‌اند، به همراه اسپیسرهای فوقانی جای‌گذاری می‌گردند. میلگردهای فوقانی نیز طبق نقشه‌ی اجرایی در موقعیت‌های مناسب قرار داده می‌شوند. در نهایت بتن‌ریزی انجام شده و پس از سفت شدن بتن، قالب‌های زیرین برداشته می‌شوند.

مهم ترین مزایای سقف های اینتل دک

  1. با توجه به شکل بودن مقطع تیرچه ها ، ضخامت سقف نسبت به سیستم های مشابه کاهش می یابد.
  2. عایق صدا می باشد
  3. کاهش میزان مصرف بتن و میلگرد در سازه
  4. سهولت در امر اجرا و افزایش سرعت اجرا
  5. کاهش خطا اجرایی به دلیل اجرا سازه به صورت شابلون
  6. امکان اجرا دهانه ها و کنسول های بلند

مهم ترین معایب سقف های اینتل دک

  1. هزینه اجرا بالا
  2. میزان شکستگی و خرد شدن بلوک های سیمانی بالاست

سقف کوبیاکس

 همانطور که گفته شد در دهانه های بزرگ جهت انتقال بار ها به ستون و کنترل خیز ضخامت دال افزایش می یابد اما با توجه به لنگر خمشی مثبت وسط دهانه مقدار قابل توجهی از ضخامت بتن وسط دهانه تحت کشش واقع می شود و از نظر سازه ای مفید نیست. ایده اصلی در سقف های کوبیاکس این است که وسط دهانه که به عملکرد سازه ای سقف کمک نمی کند را از طریق توپ های پلاستیکی حذف می نماید.

مهم ترین مزایای سقف های کوبیاکس

  1. اجرای سریع
  2. کاهش هزینه ساخت
  3. کاهش میزان آرماتور مصرفی
  4. کاهش تعداد ستون ها
  5. عملکرد لرزه ای بهتر

مهم ترین معایب سقف های کوبیاکس

  1. نیروی کار ماهر مورد نیاز است
  2. عدم وجود استاندارد جهت اجرا آن
  3. قالب ها ماندگارند

سقف یوبوت

سقف های یوبوت از جمله دال های دوطرفه مجوف می باشند. این سیستم از جمله روش های جدید در اجرای سقف و کف محسوب  می گردد که بین میلگرد های بالا و پایین نوعی بلوک توخالی از جنس پلی پروپیلن می باشد که اصطلاحا به آن یوبوت گفته می شود. سقف های یوبوت وزن پایین و استحکام بالایی را دارا می باشند و به عنوان یکی از روش های نوین در اجرا سقف ها شناخته می شود. قالب های یوبوت به چهار دسته زیر تقسیم بندی می شوند:

قالب یوبوت تک: این نوع قالب دارای ابعاد 52×52 با ارتفاع 28 سانتی متر می باشد .

قالب یوبوت دوبل: این قالب که با عنوان یوبوت ساندویچی هم شناخته می‌ شود، نسل دوم قالب‌ های این محصولات هستند. از نظر طول و عرض با یوبوت‌ های تک مشابه‌ اند؛ اما برخلاف آن‌ ها دو تکه هستند و ارتفاعی بین 20 تا 56 سانتی‌متر دارند. در واقع قالب یوبوت دوبل، از دو قالب تک ساخته می‌ شود.

قالب یوبوت اصلاح شده: گاهی به دلیل ابعاد قالب‌ های تک و دوبل، در زمان بتن‌ ریزی همه قسمت‌ های آن‌ پر نمی‌ شود و بخش‌ هایی خالی باقی می‌ ماند. برای رفع این مشکل، قالب یوبوت اصلاح شده با ابعاد 30×30 تولید می شود. یوبوت اصلاح شده معمولا از پلی پروپیلن ساخته شده که هزینه محصول نهایی را کاهش می‌ دهد.

قالب یوبوت پلی استایرن: از محصولات پلی استایرنی در بخش‌ های مختلف سازه و با هدف کاهش وزن استفاده می‌ شود. قالب یوبوت پلی استایرن نیز برای چنین کاربردی تولید می‌ شود. با توجه به مزیت‌ های متعدد این محصولات، استفاده از این قالب‌ ها در سال‌ های اخیر افزایش یافته است.

مهم ترین مزایای سقف های یوبوت

  1. حمل و نقل آسان قالب ها
  2. کاهش وزن سازه تا 40 درصد
  3. عایق صدا،حرارت و لرزش
  4. امکان اجرا دهانه های بلند
  5. قابلیت اجرا در سازه های فولادی و بتنی

مهم ترین معایب سقف های یوبوت

  1. اجرا سقف یوبوت در دهانه‌های کوتاه اقتصادی نیست
  2. امکان ورود بتن به درون قالب وجود دارد
  3. در صورت اتصال نامناسب قالب‌ها، امکان بلند شدن آن‌ها وجود دارد

سقف مهانیت

در این نوع سقف ها دال به صورت دوطرفه طراحی و اجرا می گردد. قالب های مهانیت سبب حذف یونولیت و تیرچه های پیش ساخته می گردد. قالب های مهانیت را می توان در انواع مختلف شکل ها اعم از لوزی و هر شکل دلخواه از کارخانه سازنده آن سفارش داد و اجرا نمود. این نوع سقف ها را می توان در دهانه های 7 تا 15 متر اجرا نمود.

قالب های مهانیت با ابعاد، 25×50×65 سانتیمتر طراحی شده است که با توجه به نقشه‌های محاسباتی می‌توان قالب‌ها را به یکدیگر (تا طول مورد نظر توسط پیچ‌هایی مناسب) متصل ساخت. این عمل همچنین باعث افزایش قدرت باربری قالب‌ها و نیز کاهش زمان حمل و اجرای سقف مهانیت می‌گردد. همچنین در محل اتصال قالب به تیرهای اصلی و ژوئن‌ها قطعه الحاقی قالب به صورت در پوشی به عرض ۱۵ سانتیمتر در انتهای قالب‌ها بسته خواهد شد.

مهم ترین مزایای سقف های مهانیت

  1. استفاده دوباره از قالب های پلاستیکی سقف مهانیت
  2. اجرای آسان این نوع سقف ها
  3. حذف تیرچه دوبل
  4. زیرسازی مشابه سقف های تیرچه بلوک
  5. ایمن ترین، سبک ترین و ارزان ترین سقف بتنی
  6. کاهش هزینه ساخت
  7. کاهش حجم مصرف فولاد و بتن

مهم ترین معایب سقف های مهانیت

  1. ایجاد مقطع T شکل که نسبت به مقطع I شکل ممان اینرسی کمتری دارد
  2. خود ایستا نبودن سقف

سقف کانتراس

کلمه کانتراس مخفف دو کلمه concrete و Truss، و به معنی خرپای بتنی می باشد. یکی از مهم ترین مزایای سیستم سقف کانتراس، حذف تیرهای میانی می باشد. حذف تیرهای میانی مزیت های فراوانی از جمله سهولت در اجرا، سهولت در عبور لوله ها و … را به دنبال دارد. همانطور که در تصویر مشاهده می شود، در حالت اول، در صورتی که سیستم سازه قاب باشد، پیشنهاد می شود که تیرهای میانی حذف شده و تیرهای پیرامونی باقی بمانند. پس از انتخاب ضخامت سقف مناسب جهت جواب گیری خیز و ارتعاش سقف، طراحی سازه بر اساس قاب های موجود انجام خواهد شد. همچنین در صورتی که قصد استفاده از سیستم سازه دیوار برشی را داشته باشیم، در حالت دوم، همانند تصویر زیر پیشنهاد می شود که دیوارهای برشی به صورت هسته مرکزی در سازه در نظر گرفته شده و تیرهای سازه حذف گردد. سپس مراحل طراحی سقف و سازه همانند حالت قبل انجام شود.

قالب های سقف کانتراس به سه دسته زیر تقسیم بندی می شوند:

کانتراس دوپوش: با استفاده از این نوع قالب ها دو لایه بتن فوقانی و تحتانی تشکیل مقطع I شکل در سقف داده و به موجب آن سبب افزایش ممان اینرسی و سختی شده که این امکان را فراهم می کند تا دهانه های بلند را پوشش داد.

کانتراس وافل: با استفاده از این نوع قالب ها، مقطع تک پوش با یک لایه بتن فوقانی سبب تشکیل مقطع T شکل داده و امکان طراحی سقف با ضخامت کمتر (تا 17 سانتی متر) را فراهم می نماید.

کانتراس هایبرید: با استفاده از این نوع قالب ها، پوشش بتنی یکدست در زیر قالب ها را فراهم کرده که سبب تشکیل مقطع I شکل در سقف می گردد.

مهم ترین مزایای سقف های کانتراس

  1. کاهش مسیر انتقال بار در سازه
  2. حذف تیرهای کج و نامنظم
  3. افزایش صلبیت دیافراگم
  4. حذف آویزهای میانی سقف
  5. کاهش مصرف میلگرد
  6. افزایش ارتفاع مفید طبقه
  7. عبور آسان تاسیسات
  8. حذف سقف کاذب
  9. کاهش آرماتوربندی تیرها به دلیل حذف تیرهای میانی
  10. عایق صوت و حرارت

مهم ترین معایب سقف های کانتراس

  1. افزایش ارتفاع تیرهای اطراف دال

مقایسه سقف‌های دوطرفه

نوع سقف معایب مزایا
دال تخت افزایش ضخامت در دهانه‌های کناری، نیاز به تقویت برای بارهای سنگین مناسب برای دهانه‌های کوتاه و بار سبک، ساختار ساده
دال مشبک (وافل دوطرفه) هزینه بالای دستمزد، قالب‌برداری سخت، عدم عایق بودن صدا کاهش مصرف بتن، صلبیت بالا، معماری زیبا، کاهش تعداد ستون‌ها، ایمنی در برابر حریق
اینتل دک هزینه بالا، شکستگی و خرد شدن زیاد بلوک‌ها کاهش ضخامت سقف، عایق صدا، کاهش مصرف بتن و میلگرد، سهولت اجرا
کوبیاکس نیاز به نیروی متخصص، نبود استاندارد دقیق برای اجرا کاهش مصرف بتن، کاهش تعداد ستون‌ها، کاهش هزینه ساخت، سرعت اجرای بالا
یوبوت اقتصادی نبودن برای دهانه‌های کوتاه، امکان ورود بتن به داخل قالب، نیاز به دقت در اتصال قالب‌ها کاهش وزن سقف، عایق صدا و حرارت، امکان اجرای دهانه‌های بلند، حمل آسان قالب‌ها
مهانیت ایجاد مقطع T شکل که نسبت به مقطع I شکل ممان اینرسی کمتری دارد اجرا آسان، حذف تیرچه دوبل، امکان استفاده دوباره قالب ها
کانتراس افزایش ارتفاع تیرها در اطراف دال حذف آویز های میانی سقف، افزایش ارتفاع مفید طبقه، تسهیل در عبور تاسیسات

مهندس امیررضا بهرامی
نویسنده

مهندس حسین توکلی
ناظر کیفی

دیدگاهتان را بنویسید